Bästa hundförsäkringen 2024

Bästa hundförsäkringen 2024

Vilken hundförsäkring ska man egentligen välja? Här går vi igenom de största försäkringsbolagen på marknaden.

Att äga en hund är bland det bästa som finns, men när vi får ansvar för ett liv behöver vi också skydda det genom att teckna en hundförsäkring.

Hundförsäkring bäst i test

Här har vi samlat de bästa försäkringsbolagen när du ska försäkra din hund.

OmdömeBeskrivning

Agria Hundförsäkring

Trygga val, låga avgifter och bra kundtjänst. Hos Agria är det enkelt att få en rimlig avgift för din försäkring samt går snabbt att få hjälp när du behöver det.
Läs mer

Folksam Hundförsäkring

Även Folksam har en bra hundförsäkring, även om deras huvudfokus inte är just djurförsäkringar. Om du har andra försäkringar hos Folksam kan du även förhandla dig till lägre avgift genom en samlingsrabatt.
Läs mer

Vilken försäkring som passar bäst för just dig beror på din egen situation — lär dig mer om hur du hittar rätt hundförsäkring i vår fullständiga guide.

Artikelns innehåll

Hundförsäkringar i Sverige

Eftersom vi svenskar är ett väldigt djurvänligt folk finns det många försäkringsbolag att välja mellan när du ska teckna en hundförsäkring.

Agria Hundförsäkring

Ett av de allra största försäkringsbolaget för djurägare är Agria, som under många år har fått bra omdömen från sina tusentals kunder.

Det som ingår i Agrias Hundförsäkring är:

  • Medicin och rehab
  • Fria samtal till veterinär
  • Valprabatt under fyra månader första året
  • Ersättning för receptbelagda mediciner

Att tänka på

När du skaffar en försäkring till din hund finns det en del att tänka på, som du verkligen inte ska bortse från — det gynnar både dig och din hund om ni får detta rätt från början.

Självrisk

Många försäkringsbolag har en rörlig självrisk utöver den vanliga självrisken, som alltså kostar en andel av den totala summan som ditt veterinärbesök kostar.

Så räknar du på procentuell självrisk
Om den hundförsäkring du väljer har en fast självrisk på 1000 kr samt en procentuell självrisk på 10 % av veterinärbeloppet innebär det att du skulle behöva betala 1 000 kr + 2 000 kr om besöket kostar 20 000 kr.

Självrisk Belopp Summa
Fast självrisk 1 000 kr 1 000kr
Procentuell självrisk 2 000 kr 3 000 kr
Totalsumma - 3 000 kr

Även om 3 000 kr är mycket billigare än att betala 20 000 kr är det bra att veta om att den procentuella självrisken tillkommer. Denna brukar du dock inte behöva betala i samband med besöket, utan istället på fakturan från försäkringsbolaget.

Du kan själv påverka den procentuella självriskens nivå genom att justera nivån för din fasta självrisk;

  • Låg fast självrisk ger högre procentuell självrisk
  • Hög fast självrisk ger lägre procentuell självrisk

Avlivning

En av de allra viktigaste händelserna i ditt husdjurs liv är tyvärr avlivningen, och även om det kanske känns hemskt att tänka på är det värt att väga in försäkringsbolagets inställning till avlivning när du ska välja hundförsäkring.

Hos de flesta djurförsäkringsbolag kan du välja till en livförsäkring, som täcker dödsfall och avlivning. Livsförsäkringen är ofta utan självrisk — som exempelvis med Agria Hundförsäkring — och ger därför en extra trygghet om något allvarligt skulle hända.

Vanliga frågor

Att skaffa en försäkring till sin hund gör många oroliga och vi har därför besvarat vanliga frågor från våra läsare.

Vad kostar en hundförsäkring?

Prislappen på en hundförsäkring varierar utifrån ett antal olika aspekter, bland annat vilket kön hunden har, vilken ras det är, i vilket område du bor samt hur hög försäkringspremie du väljer.

Utöver det kan du ofta göra olika val vad gäller försäkringens ersättningsbelopp eller fast och rörlig självrisk, vilket också påverkar kostnaden på försäkringen.

Vad ingår i en hundförsäkring?

Du väljer själv vad som ska ingå i din hundförsäkring, men oftast är det veterinärvård, eventuella mediciner, avlivning och liknande som ingår i försäkringen. Löpande avgifter som kloklippning, frisering och liknande ingår inte i någon hundförsäkring.

Vad gäller vid dödsfall?

Vad som gäller vid dödsfall beror på vilken nivå du har tecknat din hundförsäkring. Oftast ingår minst någon form av ekonomiskt stöd när djuret avlider eller behöver avlivas, men det är värt att dubbelkolla med det försäkringsbolag du funderar på samt vilka typer av hundförsäkringar de erbjuder.