Bästa kyldynan för hundar 2024

Bästa kyldynan för hundar 2024

Hjälp din hund kyla av sig under varma sommardagar — här hjälper vi dig hitta bra kyldynor som är effektiva och lätta att använda.

En riktigt varm dag kan innebära problem för din hund att kyla ner sig, speciellt om den är till åren. Med en smidig kyldyna kan du enkelt hjälpa din hund utan att det kostar för mycket.

Bästa kyldynan för hundar

Här är våra favoriter bland de kyldynor vi testade för våra hundar:

OmdömeBeskrivning

Trixie Kyldyna 40 x 30 cm

Den här kyldynan från Trixie finns i flera olika storlekar och är väldigt enkel att använda. Den blir lagom sval när den används och håller temperaturen bra. Dessutom har den ett riktigt lågt pris, vilket vi tycker är toppen då man kanske vill köpa dem i lite olika storlekar.
Läs mer

Artikelns innehåll

Hur fungerar en kyldyna?

En kyldyna för hundar fungerar genom att ge hunden en sval yta att ligga på. Detta kan bidra till att sänka kroppstemperaturen och förhindra att den blir för varm, vilket är extra viktigt på sommaren. Det finns många olika typer av kylkuddar, bland annat sådana som är fyllda med vatten eller gel och sådana som är tillverkade av kylande tyg.

Kyldynor fyllda med vatten är vanliga och behöver kylas i kylskåp eller frys innan de används. De är dock också de tyngsta och svåraste att flytta runt, så de kanske inte passar alla hundar. Geléfyllda kyldynor är lättare och mer flyttbara, men de håller sig inte svala riktigt lika länge som vattenfyllda kuddar.

Så väljer du rätt kyldyna

När du väljer en kyldyna till din hund så behöver du fundera över vad din hund har för förutsättningar;

 • hur stor är din hund?
 • hur varmt är det inne hos er?
 • har den väldigt tjock päls så du behöver komplettera med fläkt eller aktiv kylning?

Vi rekommenderar i första hand kyldynor med gelé eftersom de är enkla att hantera, inte väger för mycket och finns i många olika storlekar.

Olika typer av kyldynor

Det finns olika typer av kyldynor, och det som skiljer dem åt är vilken typ av material de har inuti sig som du kyler ner för att få kyldynan sval och skön.

1. Kyldynor med gelé

Den mest populära varianten av kyldynor är den som har en gelé inuti sig, som man kan kyla ner och som sedan håller temperaturen lång tid. Fördelen med en kyldyna som har gelé är att den är enklare att hantera än exempelvis en vattenfylld kyldyna.

2. Kyldynor med vatten

Det finns även kyldynor som är fyllda med vatten istället för gelé, vilket gör att de håller temperaturen lite längre — men de är också tyngre och mer otympliga att använda.

Hjälp din hund kyla av sig

När din hund blir för varm kan den behöva hjälp att kyla av sig. Tänk på att deras tjocka päls innebär att det ungefär är som att du hade haft en tjockare jacka på dig inomhus — något som inte alls är speciellt skönt på sommaren.

Som djurägare är det ditt ansvar att se till att din hund inte blir överhettad, och det finns flera olika sätt att ta till för att försöka hålla nere temperaturen.

För att hjälpa din hund att kyla av sig, se till att din hund har följande:

 • Tillgång till svalt vatten att dricka
 • Möjlighet till skugga om ni är utomhus
 • Se till att luften rör på sig hemma, genom exempelvis korsdrag
 • Aktivera luftkonditionering hemma om du har en sådan
 • Ordna så att hunden kan ligga på en kyldyna (som den här artikeln handlar om)

Det är viktigt att din hund inte vistas i en miljö där varm luft står stilla, så även om du bara öppnar ett par fönster i olika rum och skapar någon form av korsdrag har du gjort situationen bättre för hunden.

Värme är ett problem i Sverige

Varma somrar har de flesta länder i världen, men eftersom vi i Sverige också har det kallt halva året är våra hus byggda för att hålla kvar värme. De flesta av oss saknar också luftkonditionering i våra hem, vilket innebär att det blir extra svårt för våra husdjur att kyla av sig när de behöver det.

Som tur är finns det redskap som underlättar för djuren att kyla ner sig, och för hundar är en kyldyna — eller kylbädd som de också kallas — ett utmärkt val, eftersom hunden då kan kyla av sig när den ligger och vilar.

Storlek på kyldynan

Vår favorit bland kyldynorna från tillverkaren Trixie finns i flera olika storlekar för olika stora hundar:

 • S: 40 x 30 cm
 • M: 50 x 40 cm
 • L: 65 x 50 cm
 • XL: 90 x 50 cm
 • XXL: 100 x 60 cm
 • XXXL: 110 x 70 cm

Läs mer om Trixie Kyldyna och titta på de olika storlekarna.

Är kyldynor med gelé giftiga?

Nej, kyldynor för husdjur som innehåller gelé är inte giftiga; oftast består gelén till största delen av vatten och därefter lite olika ämnen för att få till en geléaktig konsistens. Som exempel innehåller kyldynan från Trixie 70 % vatten, 28 % glycerol och 2 % karboximetylcellulosanatrium — som trots sitt långa namn är ett ofarligt ämne.