Så ID-märker du katten

Så ID-märker du katten

Här går vi igenom allt du behöver veta för att ID-märka din katt — antingen med tångmärkning eller chipmärkning. Vilken metod är bäst, och varför?

Att ID-märka och registrera din katt krävs enligt lag från och med den 1 januari 2023. Därför går vi här igenom hur du går tillväga för att på bästa sätt ID-märka din katt.

Artikelns innehåll

Olika typer av ID-märkning

Det finns två olika typer av ID-märkning av katter i Sverige.

1. Chipmärkning

Det allra vanligaste alternativet — som dessutom är det mest moderna och smidigaste sättet att märka din katt — är att du chipmärker katten så att den har en digital ID-märkning direkt under huden. Den enda egentliga nackdelen med chipmärkning är att det inte går att se på ett enkelt sätt om en katt du stöter på är märkt eller ej, och det kan vara svårt att känna om det finns ett chip under huden.

Fördelarna med chipmärkning av katten är att det är en modern ID-märkning som inte kräver att katten sövs, och dessutom bleknar den inte med åren som tångmärkningen gör.

2. Tångmärkning

Den andra typen av ID-märkning för katter är den äldre varianten tångmärkning, som är en tatuering i kattens vänstra öra som innehåller en unik och slumpmässig bokstavs- och sifferkombination som kopplas till just din katt. När du sedan ägarregistrerar katten anger du det här ID-numret på Jordbruksverkets hemsida.

Nackdelen med tångmärkning är att katten behöver sövas under ingreppet, men en stor fördel är däremot att det enkelt går att utröna om en katt är ID-märkt bara genom att titta på örat — det kan vara svårare att hitta en chipmärkning på ryggen.

Vilken ID-märkning är bäst för katter?

Om du har svårt att bestämma dig om vilken ID-märkning som är bäst för din katt kan vi primärt rekommendera chipmärkning eftersom det är en enkel procedur som inte är smärtsam för katten, och som dessutom inte innebär att din katt behöver sövas.

Däremot kan det vara värt att ha båda ID-märkningarna på katten, så att någon inte misstar din katt för en icke ID-märkt bara för att den saknar tångmärkning i örat. I slutändan är det så klart du själv som väljer, och ett av alternativen räcker gott för identifiering hos veterinärer och djurvårdare.