Bästa kattförsäkringen 2024
Letar du efter en försäkring till din katt? Här samlar vi de bästa försäkringsbolagen tillsammans med tips och råd om hur du bör tänka när du försäkrar din katt.
Katter är bara för härliga! Samtidigt som de är egensinniga och stolta kan de vara enormt kärvänliga och gosiga och de har alla sina unika personligheter. Att vara ägd av en katt är inte bara ett stort privilegium utan även roligt och berikande och få saker går upp mot ett spinnande litet liv i famnen.
Trots katters rykte om att ha nio liv är det inte ovanligt att de råkar illa ut och därför är det enormt viktigt att ha en bra kattförsäkring. Vilken som passar dig bäst beror dels på din katt, dels på din budget och här jämför vi olika alternativ.
Bästa kattförsäkringen 2024
Omdöme | Beskrivning |
---|---|
Agria KattförsäkringAgria erbjuder Sveriges mest använda djurförsäkring och ger dig en snabb och smidig hantering när du behöver nyttja din försäkring. Deras priser är inte för höga och de ger ett bra skydd för olika katter och situationer.Läs mer | |
Folksam KattförsäkringÄven Folksam har en bra kattförsäkring, som erbjuder ett bra skydd och där du själv väljer hur stort försäkringsbelopp du vill ha för din katt. Vi tycker dock att Folksam har en lite otydlig hantering av självrisken och tar därför bort en stjärna.Läs mer |
Artikelns innehåll
Att tänka på vid tecknande av kattförsäkring
Precis som när du tecknar en försäkring för dig själv, ditt hus eller din bil innehåller en kattförsäkring flera olika delar. Det kan till exempel handla om hur stor självrisken ska vara och vid vilken ålder försäkringen gäller.
Läs alltid igenom villkoren mycket noga och om du känner dig osäker är det bra att konsultera en vän eller din veterinär, särskilt om det är första gången som du ska teckna kontrakt.
Här kommer några bra tips om vad du bör hålla i sinnet.
1. Måste man skaffa försäkring?
Om din katt blir sjuk eller skadad kommer den behöva veterinärvård vid ett eller flera tillfällen. Det kostar en hel del att få denna typ av vård, och om du inte är försäkrad kan slutsumman bli riktigt saftig. Teckna därför hellre en billig försäkring än ingen alls — men kom alltid ihåg att ju mer du lägger på försäkringen desto mindre kommer du behöva betala i långa loppet.
Att gå utan försäkring kan också göra dig orolig och nervös och de flesta tycker att det känna betryggande att veta att det alltid finns möjlighet till vård.
2. Ingår alla kostnader?
När det kommer till veterinärvård är försäkringsdjungeln ganska snårig och här är det extra viktigt att du får ett avtal som passar just din katt. Vissa raskatter löper större risk för specifika hälsoproblem och många försäkringsbolag utesluter därför dessa i kontraktet. Om din katt är lite äldre vid teckningstillfället kan det också göras undantag om den redan haft problem med hälsan som till exempel tandsjukdomar eller hjärtfel. I de allra flesta fallen brukar försäkringen endast täcka fysiska problem och inte sådant som har med kattens beteende eller mentalitet att göra.
Du kan teckna en kattförsäkring från ungefär sex månaders ålder men när katten blir äldre brukar villkoren förändras, till exempel vad gäller självrisken eller livförsäkringen. En hel del försäkringsbolag brukar ändra villkoren vid ungefär sex, sju års ålder. Om du har en äldre katt kan det hända att ett försäkringbolag inte vill låta dig teckna en försäkring men det finns också en hel del som inte har en övre åldersgräns.
3. Hur mycket ska jag lägga på självrisken?
Självrisk är benämningen på den summa pengar som du kommer att få betala om din katt blir sjuk eller råkar ut för en olycka och behöver veterinärvård. Hur stort det beloppet är beror på hur mycket du valt att lägga på försäkringen, och brukar delas in i två delar:
Om du väljer en högre fast avgift kommer du oftast undan med en lägre rörlig kostnad, och tvärtom. Skulle du alltså välja en lägre fast avgift behöver du betala mer procentuellt när — eller om — olyckan är framme.
Som med alla försäkringar får du betala mer om du har vill ha en låg självrisk och det finns ett flertal faktorer som avgör ditt beslut. Kattens ålder spelar självklart roll men också dess temperament. Har du en soffpotatis som ägnar dagarna åt att se på dokusåpor eller en illbatting vars största hobby är att gå bärsärkagång? Till skillnad från vad många tror finns det katter som är mer olycksbenägna än andra och om du har en liten drulle där hemma kan det vara väl värt att lägga några extra slantar på självrisken.
4. Extra tillägg
Förutom den grundläggande försäkringen kan det ibland vara värt att lägga på några tillägg till försäkringen, som specifikt passar din katt och din livsstil.
- Om du till exempel reser mycket kan det vara klokt att ha en försäkring som även gäller internationellt. Du bör då även alltid vara noga att se till vilka länder den gäller i; vissa försäkringar fungerar endast i vissa EU länder medan andra också täcker USA eller Australien.
- Om du planerar att avla på katten kan du behöva en försäkring för kattungarna, till exempel om någon behöver extra vård eller om det uppstår komplikationer. Det kan också innebära att du får bättre pris hos veterinären när kattungarna ska besiktigas.
- Det finns också tillägg som kan täcka rehabiliteringen efter en olycka eller en operation.
Oavsett vilket tillägg som passar just dig och din katt är det viktigt att ta en stund och fundera på vilka eventuella tillägg som kan behövas i er specifika kattförsäkring — om du har några frågor är det bara att ringa och fråga de olika försäkringsbolagen hur deras alternativ och möjligheter för skräddarsydda försäkringar ser ut.
5. Behöver man livförsäkring?
Om din katt går bort är det självfallet mycket tråkigt och kommer kräva en hel del sorgearbete för dig och din familj. I vissa fall kan det också innebära en ekonomisk motgång och då kan det vara bra att ha en livförsäkring.
Har du en raskatt som du ställer ut eller avlar kan en livförsäkring täcka den förlust som en för tidig död innebär. Kompensationens belopp beror dels på kattens ras, dels på dess ålder och de flesta försäkringsbolag har mellan 10 och 13 som övre åldersgräns.
Försäkra din katt!
Det finns en del som inte tycker det är värt att försäkra sin katt och som undviker det för att spara in lite pengar, men det är tyvärr inte så bra för plånboken i det långa loppet — och kan visa sig vara ett avgörande beslut om din katt förolyckas, eller för den delen skadar någon annan. Skulle du stå utan försäkring är det du som får betala, både om din katt skadar någon annan katt eller människa, men också om den skulle behöva veterinärvård.
Kom ihåg, det är bättre att välja en billig försäkring än ingen alls. Se till att det är så tryggt som det är möjligt för dig och din katt genom att försäkra den, oavsett om det är för ett litet försäkringsbelopp med lägsta självrisken. Det är värt det i slutändan.