Hur vet jag om en kattras är godkänd i Sverige?

Hur vet jag om en kattras är godkänd i Sverige?

Vi hjälper dig ta reda på vilka kattraser som är godkända i Sverige — och även varför det kan vara viktigt att köpa din katt inom Sverige.

Att ha en katt är hur mysigt som helst, men hur vet du att den katten du är intresserad av verkligen är en godkänd kattras i Sverige? Här samlar vi både information och kunskap kring att köpa katt samt att kontrollera att kattrasen är godkänd i Sverige.

Ett vanligare problem

Den här grundläggande kontrollen har blivit viktigare och viktigare med åren, allt eftersom det har blivit enklare att få tag på katter från utländska säljare via exempelvis Blocket eller Facebook Marketplace. Dessa plattformar är tillgängliga även för människor utanför Sverige, och för med sig en ökad risk att du blir lurad när du ska köpa ditt husdjur.

Problemet med dessa annonser är att du som köpare inte har någon kontroll över vilka länder katterna ursprungligen kommer ifrån — och inte heller då om de är godkända att ha i Sverige, något som du annars kan vara säker på om det är en svensk uppfödare som säljer katten.

Register över tillåtna kattraser

Kattraser godkänns av Fédération Internationale Féline — förkortat FIFe — som är världens största internationella kattförbund. Som tur är har vi i Sverige ett kattförbund som är anslutet till FIFe, och det är Sveriges Kattklubbars Riksförbund, förkortat SVERAK.

I vår lista med alla kattraser anger vi vilka kattraser som är godkända i Sverige och även inom FIFe; det syns enkelt vid varje kattras där vi fyller i huruvida kattrasen är godkänd eller inte.

Ta det säkra före det osäkra

När det kommer till att köpa djur är det viktigt att använda sunt förnuft för att undvika att hamna i en situation där varken du eller ditt husdjur mår bra. Om du köper kattungar av svenska uppfödare med tydlig historik på exempelvis sin hemsida kan du vara säker på att du får en välmående kattunge samt att du får hjälp om det skulle uppstå några frågor.

Att importera djur är direkt skadligt för djuren själva då de oftast hanteras felaktigt — och dessutom innebär långa transporter en risk i sig. Det faktum att du inte kan kontrollera varifrån djuren kommer är tillräckligt för att motivera att köpa kattungar från en riktig uppfödare.

Läs mer om kattraser

Om du vill läsa mer om kattraser, att köpa katt eller att äga en katt har vi samlat nyttiga länkar här nedanför:

  1. Alla kattraser
  2. Sveriges Kattklubbars Riksförbund (SVERAK)